keskiviikko 12. elokuuta 2015

We're back?

On ollutkin jo aika pitkään taukoa kirjoittamisesta. Nyt kuitenkin vähän alkaa heräilemään semmoinen pieni innostus taas tähän hommaan ja kyselinkin Kamin sivuilla Facebookissa, onko blogille lukijoita, jos alan taas kirjoittamaan. Tykkäyksiä tuli jonkin verran, joten päätin aloittaa kirjoittamisen uudestaan.

Kami on viihtynyt hyvin uudella tallilla ja tänä kesänä Kami saikin viettää n. kuukauden mittaisen loman. Pitkin kevättä liikutus on ollut muutenkin kovin vähäistä, koska työt on vienyt minulta mehut ja paljon ajastani. Kamia on käynyt välillä eräs mukava ja reipas tyttö vuokraamassa, mutta ei hänkään ole ehtinyt tarpeeksi usein Kamia liikuttamaan.

Nyt kuitenkin olen jo parin viikon ajan liikutellut Kamia lähes päivittäin ja poni on ollut kovin pirteänä menossa mukana. Mutta sadekesä teki tepposet ja laitumet ovatkin olleet suurinpiirtein koko kesän ihan mutaiset ja löllöiset, joten hevosten jalat ovat koko ajan likaiset ja märät.

Kavio, jossa halkeama
Kamille ilmestyi viime viikolla outo syvännäköinen halkeama oikean takajalan kavioon ja se on nyt oireillut. Maanantaina alkoi ontuminen ja sen jälkeen olenkin tuskaillut huolissani, miten tässä oikein käy. Jalka oli ikävän turvoksissa ja lämmin, kun ontuminen alkoi. Huomasin jonkin olevan vialla jo silloin, kun kävin hakemassa Kamin laitumelta: Kamia ei kiinnostanut minun lähestyminen ja minun piti mennä ihan Kamin viereen, ennen kuin sain mitään huomiota ponilta.

Kamilla ei ole ennen ollut minkäänlaisia halkeamia kavioissa, joten tämä tuli minullekin uutena juttuna. Kyselin vähän kokemuksia muilta hevosenomistajilta Facebookin Lämminveriset ratsut/ravurit - ryhmästä. Sainkin aika nopeaan varoittavan esimerkin toiselta hevosenomistajalta ja hän antoi hyvät ohjeet halkeaman hoitoon: Betadine-haude ja yöksi talliin (suositteli myös, että kengittäjä kävisi katsomassa ja mahdollisesti aukaisemassa halkeamaa, jotta kaikki ylimääräinen tulisi ulos helpommin). Jo ensimmäisen yön jälkeen muutos oli huomattavissa: Kami oli pirteämpi (käveli iloisena ja uteliaana luokse, kuten yleensä, kun kävin hakemassa ponin laitumelta illalla ja jalan turvotus oli laskenut huomattavasti. Kami myöskin liikkui puhtaammin kuin maanantaina.

Turvonnut jalka
Nyt sitten jatketaan samaan malliin ja huomenna mahdollisesti käydään kävelylenkillä tai sitten ihan vaan juoksutan Kamia liinassa. Tänään ja eilen oli täydet lepopäivät. Perjantaina kengittäjä tulee kengittämään pari hevosta ja vilkaisee samalla tuota kaviota. Tällä hetkellä näyttää siltä, että halkeama houtuu ihan tuolla Betadine-hauteella, mutta parempi tarkistuttaa se ihan kavioasioiden ammatilaisella.













Tästä näkee jotenkin, kuinka paljon enemmän otj turvonnnut


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti