keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Valmennusviikonloppu ja kipeä viikonloppu

Näyttäs ainaki polkevan hyvin takasilla? :D
Perjantai (15.3.) siis meni Kiuruvedellä ollessa ja lauantaina pääsin Lapinlahdelle vasta illemmalla. Helena oli kuitenkin Kamin kanssa lauantaina Paken treenissä ja oli kuulema mennyt hyvin.

Sunnuntaina pääsin itse treenailemaan ja Kami olikin yllättävän rento; ei yhtään sellainen, mitä yleensä uudessa paikassa ollessaan on.




Aloitettiin treeni keskiympyrällä ravissa; ympyrällä asetettiin hevoset sisään ja toisen pitkän sivun kohdalla tehtiin ympyrän sisään voltti, jolla taivutettiin sisään. Tämän jälkeen jatkettiin suoraa uraa harjoitusravissa ja tehtiin jokaiseen kulmaan voltti. Tätä muutettiin muutaman kierroksen jälkeen siten, että jokaisen voltin jälkeen siirryttiin käyntiin ja tehtiin pohkeenväistöä pitkällä sivulla (etuosa uralla ja takaosa pois uralta) ja suoristus ennen kulmaa. Tämän jälkeen Pake otti meidät ympyrälle, ja jokaisen täytyi etsiä sopiva rytmi harjoitusravissa. Minun piti saada Kami kulkemaan isommin ja voin sanoa, että oli aivan mahtava tunne, kun poni pidensi askelta hurjasti siitä, kun minä vain vähäsen puristin pohjetta tiukemmin ponin rungon ympäri! Tuntui jopa välillä, että etuset melkein lensi samalla tavalla kuin Kamin innostuessa irtojuoksutuksessa! No, mutta sen jälkeen pidettiin pieni kävelypaussi ja poni sai huilia.



Paussin jälkeen alettiin tekemään laukkatehtävää; päädyissä kaksi ympyrää laukassa, sivuilla ravia. Aluksi minun piti pyytää Kamia hyvin eteenpäin, jotta laukka olisi mahdollisimman kolmitahtista. Siitä oli sitten hyvä alkaa pikkuhiljaa kokoamaan. Jotenkin tuntui, etten saanut laukkaa kuitenkaan kunnolla pyörimään kuin vain pari kertaa sen tehtävän aikana.

Seuraava tehtävä suoritettiin keskiympyrällä; puolet ympyrästä ravia, puolet laukkaa, ja vähän ennen siirtymistä tehtiin laukkavoltti ympyrän sisään. Tehtävä onnistui muuten hyvin ja nostot sujuivat hyvin (lukuunottamatta sitä kertaa, kun ratsastaja nukkui selässä, eikä tajunnut menneensä laukannostopaikan ohi), mutta tuntui että koko ajan oli joko itse tiellä tai sitte joku muu oli tiellä. Ei neljä hevosta voi kovin hyvin keskiympyrälle mahtua varsinkaan, jos tehdään siirtymiä ja kaikki ratsukot ovat erilaisia (eri tahti, eri nopeus, eri säätämistä jne).

Kami teki kuitenkin hienosti töitä ja yritti parhaansa. Lopuksi annoin Kamin ravailla ihan pitkin ohjin ja poni tepsutteli kiltisti ja rennosti eteenpäin.

Ja ratsastajahan ei osannut istua järkevästi siellä selässä ollenkaan missään vaiheessa!

Lopuksi Pake vielä ehdotti vaihtamaan normi turparemmin remonttiturparemmiin. Ei kun vaan kauppaan sitten -> Ostin remonttiturpiksen viime maanantaina (18.3.) ja sitä tuli testattua viime viikonloppuna. Kuvan lisäsin tuohon loppuun vielä.

Kivalta se sitten alkoi laukassakin tuntumaan ja näyttämään
Hoidin Kamia vielä ennen kotimatkaa ja perillä käytiin Helenan kanssa tiellä kävelyttämässä hepat ja venyttelin Kamin jalat huolella.







Loppuverkkaa


Tänä viikonloppuna (22.-24.3.) oli vähän erilaisempi meininki; Kami oli viikolla aristanut selkäänsä, joten tytöt eivät olleet ratsastaneet vaan ainoastaan juoksuttaneet Kamia irtona ja liinassa (hyvä siirto). Meninpä siinä sitten perjantaina tallille ja pistin Kamille heti ensimmäisenä arnikaa selkään ja loimen niskaan (ponin pistin tietty talliin). Sen jälkeen menin katsomaan, josko Helena olisi jo tullut. Lähdettiin siinä pikkuhiljaa hoitamaan heppoja ja keskusteltiin Kamista ja mistä kipu voisi johtua.

Tässä remonttiturparemmi
Kamilla oli siis alaselkä ja lanne kipeytynyt ja Helena arveli sen johtuvan kolmipäiväisesta rankasta liikunnasta (Helenan ratsastus pe ja la ja vielä minun ratsastus siihen päälle). Olin samaa mieltä ja päätin ratsastaa Kamia eteen-alas kevyesti ilman satulaa (satulan takaosa olisi voinut painaa osittain kipeää aluetta, joten satulatta oli parempi). Helena päätti hypätä Jetterin kanssa ilman satulaa ja minä innostuin pitämään tuntia; samalla, kun Helena verkkasi, ratsastin Kamia eteen-alas ravissa ja laukassa. Pysyin selässä yllättävän hyvin, enkä edes pomppinut, vaan pystyin hyvin myötäilemään Kamin liikkeitä, joten Kamin selkä ei ainakaan voinut kipeytyä lisää.

Hoidin Kamin selkää ja jalkaa huolella liikutuksen jälkeen; selkään arnikaa ja loimi, polveen lämpölinimenttiä ja lämpöpatja pinteleineen. Tämän toistin joka päivä läpi viikonlopun.

Löysin perjantaina Kamin oej polven alapuolelta pienen patin, joka oli lähes yhtä kova kuin luu. Ihmettelin siinä jonkin aikaa, että mikä se voisi olla ja pyysin Helenaakin vilkaisemaan. Yhdessä mietittiin ja pohdittiin, mutta mitään ei saatu päähän. Kami ei aristanut sitä, eikä polven taivuttelu tai mikään muukaan saanut Kamia hätkähtämään tai näyttämään, että olisi kipeä; poni vain seisoi paikoillaan alahuuli lerpattaen.

Lauantaina oli heppakerho ja kerholaiset pääsivät kokeilemaan irtojuoksutusta Kamin avulla; toimimme ryhmänä ja kaikilla oli oma osansa kentästä. Kami meni välillä aika hurjana, mutta osasi kyllä jekuttaa tyttöjä jonkin verran.

Lopuksi tytöt saivat kokeilla ratsastaa ilman satulaa pari kierrosta per nokka. Kukaan ei tippunut! JEE! Lopuksi ratsastin Kamin parin kierroksen verran eteen-alas ravissa ja laukassa, koska kerholaiset halusivat nähdä, kun tipun (en sitten kuitenkaan tippunut, vaikka kerholaiset niin uhkasivatkin, hehe).

Kerholaisten lähdettyä mentiin Helenan kanssa syömään ja sen jälkeen lähdettiin kevyelle maastoreissulle; kotitiellä mentiin ihan vaan käyntiä ja muutama pätkä ravia. En malttanut käynnissä vain olla selässä tekemättä mitään, vaan välillä tein Kamilla pohkeenväistöjä portaittain sekä avoja ja sulkuja. Kami kuunteli tosi hyvin ja pyöristyi aika nopeasti pienestä työskentelystä. Tallissa hoidin Kamin taas huolella eli venyttelin kaikki jalat ja kaulan myös. Laitoin selkään arnikaa ja oej polveen lämpölinimenttiä.

Sunnuntaiaamuna Helena oli tehnyt merkittävän huomion Kamin oej polven alapuolella olevasta patista; se oli pienentynyt (yön yli Kamilla oli ollut jalassa lämpökääre). Siinä sitä oli taas ihmettelemistä. Maanantai-iltana etsin kuumeisesti netistä mahdollista vastausta. Loppujen lopuksi päädyin sivulle, josta voi kysyä eläinlääkärin apua. Kirjoitinpa sitten sinne kysymyksen, mutta vielä tähän mennessä en ole saanut vastausta. Tässä ko. sivusto: http://www.elpf.fi/kysy.php

Palataanpas takaisin sunnuntaihin; Helena lupautui pitämään tuntia. Varsinaista aihetta ei ollut, mutta keskityttiin Kamin taipumiseen ja pohkeenväistöihin (sekä minun istuntaan). Kami tuntui jäykältä ja jännittyi mm. ravissa. Luulen, että Kamilla oli vieläkin selkä kipeänä, vaikka olin ponia niin varovasti yrittänyt liikuttaa ja hoitaa, jottei selkä rasittuisi (olisiko lauantain sulut, avot ja väistöt olleet liikaa varsinkin, kun poni meni pyöreänä?). En oikein saanut tunnista mitään irti ja muutenkin oli huono tunne koko hommasta (olin varmaan noussut väärällä jalalla sängystä). Kiitos kuitenkin Helenalle, kun jaksoi kiukutteluani. :P

Annoin tytöille tarkat Kamin hoito-ohjeet tälle viikolle; juoksutusta liinassa tai irtona, joka kerta ennen (1-0,5h) ja jälkeen liikutuksen arnikaa selkään ja liikutuksen lopuksi lämpölinimenttiä oej polveen.

Kyllä välillä osaa ihmetyttää nämä hevoset. Tuntuu, ettei sitä uskalla kohta mitään Kaminkaan kanssa tehdä, kun ei tiedä mitä seuraavaksi sattuu.

En tiedä, en tiedä... Niin kuin tässä alla olevassa biisissä lauletaan (molla = en tiedä).


Varsinaisesti tämäkään ei tähän liittynyt, mutta laitoin huvikseen, kun jäin vaihteeksi tähän biisiin koukkuun. :D

Psst... Käykääs vilkaisemassa vielä näitä myytäviä kamoja (mahdollisesti näiden lisäksi myynnissä myös parit kuolaimet ja suitsien osia) http://kami-samamylittlepony.blogspot.fi/2013/02/myytavaa-heppakamaa-ja-mm-lukiokirjoja.html


Tästä postauksesta jäi eräs juttu vielä kertomatta, mutta siitä sitten erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti