maanantai 26. lokakuuta 2015

Kami ja Mira + muuta höpistävää

Nätti ja onnistunut pysähdys Miralta ja Kamilta


Ollaan Kamin kanssa jatkettu käynti-ravihommia, mutta ajattelin huomisaamuna irtojuoksutuksen yhteydessä pyytää ponilta pitkästä aikaa laukkaa. Aika paljon ollaan kentällä pyöritty Kamin kanssa; niin minä kuin vuokraajakin, mutta itse olen vähintään loppukäynnit käynyt aina pellolla tai tiellä ratsastamassa. Joku päivä tuli myös tehtyä vähän alkuverkkaa pellolla.







Vuokraaja (Mira) on käynyt n. 2-3 krt/vko ja itse en ole ehtinyt kovin useana päivänä tallille, sillä surullista kyllä, mutta työt ja koulu ovat vieneet paljon aikaani. Lisäksi olen vielä hirveässä flunssassa, niin näillä keleillä ei muutenkaan innosta lähteä ulos pitkittämään sitä.






Olin kuitenkin toissa viikolla yhtenä päivänä Miran matkassa vähän tunnin tapaista pitämässä. Tunnin pääidea oli ratsastaa Kamia suoraan ilman kentän aidan tukea = mentiin siis uran sisäpuolella parin metrin päässä urasta, jolloin kentän aidan tuki hävisi ja Miran täytyi pitää itse huoli Kamin suoruudesta ja reitistä.





Alkuun annoin Miran etsiä Kamin kanssa sopivan uran käynnissä ihan vain sitä ohjeistamaani uraa pitkin ja sen jälkeen alettiin tekemään pysähdyksiä ja päätyihin voltteja tällä samalla uralla. Oikeaan kierrokseen pysähdykset alkoivat sujumaan pikku hiljaa, mutta jotain tapahtui vasempaan kierrokseen, sillä Kami ei halunnut enää pysähtyä vaan venkslasi vain eteenpäin välittämättä Mirasta sen enempää. Siinä tuli sitten Miralle se ongelma, että hän jäi vetämään ohjasta ja Kami meni suustaan levottomaksi ja hommasta tuli hankalampaa.

Pian pysähdyksistä ei tullut enää mitään, joten käväisin pikaisesti itse Kamin selässä. Kami kokeili ensin minulle samaa, mutta epäonnistui ja tajusi, että minua ei voi juksata samalla tavalla, enkä anna periksi niin helposti (pyysin ennen pysähdystä Kamilta reilusti aktiivista käyntiä ja siitä suoraan pysähdys = toimi). Menin pari kierrosta ihan rauhassa ja kokeilin pysähdyksiä melko lyhyin välein, aivan kuten Mirakin oli yrittänyt tehdä. Kami alkoi kuuntelemaan hyvin ja sitten vaihdettiin taas ratsastajaa. Homma alkoi sujumaan Mirallakin, kunnes jossain välissä alkoi taas tulemaan sama ongelma, mutta sain kuitenkin neuvottua Miran toimimaan niin, ettei minun tarvinnut selkään enää kiivetä.
Tärkeäähän Kamin kanssa noissa pysähdyksissä oli, ettei ottanut ohjasta vaan pyysi istunnalla Kamin pysähtymään. Miralle se oli vielä hankalaa, sillä hänellä on ratsastushommista ollut monen vuoden tauko. Vaikka asia onkin näin, niin todella pidän Miran ratsastustyylistä, sillä hän on hyvin kärsivällinen ja tahtoo aina hevosen parasta. Hän muistaa myös hoitaa Kamin aina huolella ennen ja jälkeen ratsastuksen, mikä on minulle itselleni tärkeää, sillä hoidan Kamin itsekin hyvin tarkasti ja huolella ja tottakai haluan luottaa siihen, että Kamista huolehditaan hyvin, vaikken itse olisikaan paikalla.
Anyhow, pysähdykset alkoivat sujumaan ja jätimme ne sitten lopputunnista pois. Laitoin Miran kokeilemaan pitkillä sivuilla avoa, edelleen uran sisäpuolella ratsastaen. Hankalaa se tuntui olevan (Kami lähti välillä uralta pois jne), mutta silloin tällöin tuli muutama onnistunut askel, vaikka tämä oli Miran ensimmäinen kerta, kun hän ratsasti avoa. Päätin helpottaa hommaa niin, että annoin Miralle luvan siirtyä takaisin uralle ja kokeilla vielä siinä, jos avo onnistuisi paremmin. Onnistuneita askeleita tuli sielläkin, ehkä jonkin verran enemmän kuin uran sisäpuolella.
Kovin vähän otin kuvia, kun kaksikko koetti
avoa. Tässä kuva juuri, kun Kami on 
siirtymässä takaisin kulkemaan uran 
suuntaisesti (huomatkaa oej).
Otin Miralle kuvia, niin hän voisi korjailla omia virheitään myös omatoimisesti, kun en ole paikalla niistä huomauttamassa (nehän jää paremmin mieleen, kun ne itse huomaa ja siten ne on helpompi korjata). Harmillisesti keskityin opettamiseen ja neuvomiseen niin paljon, että meinasi kuvat unohtua.


















Olen ollut todella tyytyväinen Kamiin viimeisimpinä ratsastuskertoina. Poni on ollut sopivan rauhallinen ja kuuliainen, vaikkakin välillä on selvästi huomannut, että virtaa olisi reippaampaankin hommaan.

Joku päivä taisin tehdä Kamin kanssa avoja käynnissä ja ravissa pitkillä sivuilla ja ne sujui mielestäni tosi kivasti; Kami oli rauhallinen ja vaikka ensin ravissa meinasi vauhti kiihtyä pohkeesta, niin sain Kamin aika helposti rauhoitettua istunnalla. Ratsastin Kamia myös pituushalkaisijalle, jolla pyysin Kamia ensin hieman eteen ja siitä pysähdys, aivan kuten koulukisojen lopputervehdykseen oltaisiin tultu. Kami meinasi mennä aika herkästi vinoon, mutta eteenpäin ratsastus ennen pysähdystä auttoi todella paljon (sekä käynnissä että ravissa).

Ostin Kamille kokeiluun kaksiteholinimentin. Kamin jalathan reagoivat muutama vuosi sitten linimenttiin ikävällä tavalla (jalkojen karvat lähti ja iho meni vereslihalle) ja sen jälkeen ei olla käytetty linimenttejä. Arnika kylläkin ollut kovassa käytössä (lähinnä etupolviin olen laittanut), mutta nyt halusin jotain sellaista, mikä myös viilentäisi Kamin jalkoja (tähän asti olen lähinnä huuhdellut ratsastuksen jälkeen viileällä vedellä pariin otteeseen eri hoitojen välissä), kun ne joistakin kohdista ovat lämpimät rasituksen jälkeen (mm. takavuohiset, etusten vuohiskuopat ja etupolvien takapuoli). Samalla siihen olisi kiva se lämmitysefekti ihan näin nivelrikkohevosta ajatellen, sillä se auttaisi vähän parantamaan sitä aineenvaihduntaa nivelissä. Nyt on pari viikkoa siis käytetty kaksiteholinimenttiä kaikissa jaloissa etupolvista alaspäin ja kintereistä alaspäin + etusiin olen laittanut lämpökääreet tehostamaan vaikutusta. Niin ja tämä linimentti on eri merkkiä kuin se, mitä joskus kokeiltiin. Nyt en muista, mitä merkkiä se edellinen oli, mutta ei ainakaan tätä nykyistä (Horse Power).

Näissä kolmessa kuvassa näette Kamilla lämpökääreet jalassa.






















Pääsin tänään puoli kuudelta töistä (aloitin siis työharjoittelun ja tänään oli eka päivä) ja ajatus tallille menosta oli vähän turhan raskas, kun tallilla ei saisi olla enää kahdeksan jälkeen, niin olisi sitten pitänyt suunnilleen heti töitten jälkeen lähteä sinne. En siis käynyt tallilla tänään. Eipähän Kami siitä miksikään mene ja varmasti ihan kiva välillä vaan koko päivä tarhailla kavereitten kanssa, kun se tarhakaan ei mikään pikku kaistale ole, vaan siinä mahtuu rälläämäänkin, jos sille päälle sattuu. Huomenna tähtään jo ennen töihin lähtöä tallille, niin pääsee sitten töitten jälkeen kivasti kotiin viettämään loppuiltaa. Ja onhan se tietty kivempi, kun on valoisaa tallilla ollessa. Itse ainakin viihdyn tallilla paljon paremmin, kun ei tarvitse mitään ylimääräisiä valoja käyttää, vaan luonnonvalossa saa touhuta.

Tässä vielä vähän kuvia, kun yksi päivä otin kameran mukaan, kun vein Kamin sopivasti liikutuksen jälkeen päiväheinille.


Poni ei malttanut pysyä omalla heinäkasallaan, vaan piti kipittää 
lähemmäs ihmettelemään minun touhuja kameran kanssa, kun häärin
sopivasti Juuson kasan vieressä. Hassu poni :)
Herra Linssilude tuli kovin innokkaasti häärimään eteen. Olisi varmaan 
löytynyt turpa linssistä, jossen olisi ollut aidan takana :D


Sopuisasti syövät Juuson kanssa samalta kasalta. :)

Rokseri takimmaisena, sitten on Juuso heti Kamin takana.

3 kommenttia: